Original och tryckfärger

Det finns flera faktorer som påverkar resultatet vid tryck och gravyr. För att kunna leverera ett skarpt och snyggt tryck förutsätter det t.ex. att vi använder rätt färger och har ett bra original att jobba med.

Tryckmallar och original

Alla våra pennor har en egen tryckmall som du kan se och ladda ner på produktsidan. Storlekarna som anges i respektive mall är maxstorlekar som är angivna i millimeter, dock är de endast ungefärliga då tryckmöjligheten alltid varierar beroende på tryckets utseende. Bokstäverna i mallen anger vilken tryckmetod som är möjlig och vilken storlek som gäller för varje metod (S=Screen, T=Tampo, D=Digital, F=Folie, G=Gravyr).

Original för tryck bör lämpligtvis skickas digitalt i EPS-/AI- alt. PDF-format. Vid digitaltryck fungerar även bilder i JPG-format. För att uppnå bästa tryckresultat bör bilder vara högupplösta (minst 300dpi), logotyper vektoriserade och all text sparad i textkonturer. Om inget vektoriserat original finns kan vi hjälpa till med originalarbete och sättning av text mot en tilläggsavgift. Har du frågor gällande ett original är du varm välkommen att mejla vår korrekturavdelning på [email protected]

Viktigt att tänka på gällande original:

  • Att vektoriserade original i EPS/AI- eller PDF-format alltid ger bäst tryckresultat.
  • Att ett vektoriserade original inte kan skapas i program som; Word, Photoshop eller Powerpoint.
  • Att texter i originalet bör vara sparade som textkontur (gäller även pdf-original).
  • Om en text önskas i ett specifikt typsnitt måste detta skickas separat.
  • Att JPG-bilder för digitaltryck är högupplösta med minst 300dpi.

Tryckfärger

PMS, Pantone Matching System, Solid Coated är det färgssystem som oftast används vid tryck av pennor. PMS systemet är uppbyggt på färgnummer utifrån en färgkarta och baserar sig på tryck på vita underlag. Vid tryck på mörka underlag kan det därför vara nödvändigt att göras ett extra undertryck i vitt för att uppnå rätt färgnyans. Detta är ingenting som du behöver lägga på minnet men det kan vara bra att känna till då det kan komma att påverka tryckpriset. Observera att alla PMS färger som inte är i 100% blir rastrerade.

Vid digitaltryck används inte PMS-färger utan 4-färgs rastertryck (CMYK) och vid folietryck används endast guld- eller silverfärgad blank folie.

Viktigt att tänka på vid tryck med PMS-färger:

  • Att uppge önskade PMS-färger vid order, även om originalet är sparat i rätt färg.
  • Att ett vitt undertryck kan behövas för att få fram rätt nyans vid tryck på mörka underlag då PMS-skalan utgår från en vit bakgrund.
  • Att tonade PMS-färger som inte är sparade med 100% fyllning blir rastrerade i tryck.
  • Att aldrig jämföra mot färger som visas på skärm eller i utskrifter utan alltid använda en färgkarta (Pantone Solid Coated) för att säkerställa att tryckfärgen är korrekt.