Tryckmetoder

Tryckmetoder

Ingli Sweden har i över 40 år försett marknaden med pennor med tryck eller gravyr. Varje månad levererar vi ut över 1 miljon pennor varav merparten har producerats i vårt eget in-housetryckeri.

Tryckeriet består av ett större antal maskiner, både manuella och automatiserade, vilket gör att vi kan erbjuda märkmetoder för alla typer av reklampennor. Genom våra specialutbildade tryckare och med en maskinpark som är speciellt anpassad för pennor kan produktionen utföras med säkra, kontrollerade processer, samtidigt som det tillåter en flexibilitet som många andra tryckerier saknar.

Vi erbjuder följande metoder för pennor med tryck eller gravyr:

Tampotryck

Tampotryck är en av de vanligaste metoderna när det kommer till tryck på pennor. För att få ett litet hum om hur tekniken fungerar kan du tänka dig potatistrycken som du gjorde i skolan – fast omvänt. Istället för att karva i en potatis så etsas motivet in i en metallbricka som kallas kliché. Denna etsning fylls sedan men den önskade tryckfärgen varpå överflödig färg skrapas bort och en silikonkudde hämtar upp motivet och för över det på pennan.  För varje motiv och tryckfärg behövs därför en separat kliché. Trycket kan utföras i upp till 4 färger med valda färger från PMS-skalan.

tampotryck reklampenna

Tampotryck lämpar sig bäst för smala eller kurviga pennor, för tryck på klips och vid tryck av metallpennor. Fördelarna med att använda tampo som tryckmetod är att man kan göra detaljrika logotyper och mindre texter med bibehållen kvalitet, samt att den ger möjlighet att trycka på konkava, konvexa och ojämna ytor.

Screentryck

Screentryck hör tillsammans med tampotryck till de vanligaste tryckmetoderna för pennor. Kortfattat går metoden ut på att man med hjälp av en gummiraka pressar ner färg genom en uppspänd, finmaskig duk så att färgen hamnar på pennan. Genom att framkalla en film med önskat tryckmotiv och sedan belysa duken med filmen som skydd gör man att duken endast släpper igenom färg i den form trycket ska ha. Även screentryck kan utföras i upp till 4 färger och för varje tryckfärg behöver man belysa en separat duk.

Fördelen med screentryck är, förutom den korta torktiden och att trycket får bra hållbarhet, att man i stort sett kan trycka runt om en penna eller åtminstone göra väldigt stora tryck om formen på pennan tillåter det.  Screentryck lämpar sig även bra för tryck i större upplagor.

Screen tryck reklampennor

Gemensamt för Tampo- och Screentryck kan nämnas att det ibland behövs ett vitt undertryck eller flera lager av färg. Liksom man målar möblerna hemma 2 till 3 ggr för att få bra täckning. Detta gäller framförallt vid ljusa tryck på mörka underlag, som till exempel för ett gult tryck på en mörkblå penna. Utan ett undertryck i vitt kan färgen riskera att skifta i grönt. Detta är givetvis ingenting du behöver lägga på minnet men det kan vara bra att känna till då det kan komma att påverka tryckpriset.

Folietryck

Folietryck är en spännande teknik där det skinande resultatet verkligen drar blickarna till sig.  Att trycka med folie innebär att man med hjälp av värme i en cylindermaskin applicerar ett tunt skikt av folie på den avsedda tryckytan. Med denna tryckmetod kan man inte trycka i flera färger eller välja en exakt tryckfärg. Vi erbjuder folietryck i silver eller guld. Pennor med kromade detaljer passar bäst med den silverfärgade folien och för pennor med gulddetaljer brukar vi rekommendera folien i guld.

När det gäller folietryck är det två saker man bör tänka på. För det första måste pennkroppen vara helt rakt cylinderformad för att rullen ska få kontakt med ytan. För det andra kan pennan inte vara frostad då den varma temperaturen smälter den frostade ytan.

Folietryck reklampennor

Fördelarna med folietryck är att folie alltid ger en jämn färgtäckning utan genomlysning, samt att den blanka, glansiga ytan väcker uppmärksamhet och lätt skapar en lyxigare känsla. Trots det blänkande resultatet kostar folietryck bara någon krona mer än ett vanligt screen- eller tampotryck.

Digitaltryck

När vi digitaltrycker pennor använder vi en digital flatbäddskrivare. Som det låter har vi en speciell platta som vi lägger pennorna på. Ett skrivarhuvud åker sedan fram och tillbaka över pennorna och förser dess yta med bläck. I stort sätt fungerar det på samma som för en vanlig färgskrivare för papper genom att tryckinformationen överförs digitalt direkt från datorn.

Med digitaltryck kan trycka i hur många färgnyanser som helst då det är CMYK-färger som används. Detta öppnar förstås upp för en mängd olika möjligheter, både vad det gäller tryck av logotyper i skiftande nyanser eller tryck av rena bilder och fotografier.

Digitaltryck lämpar sig bäst för lite tjockare pennor och pennor med bredare klips. Det är också det absolut bästa metoden för att trycka på etuier och presentaskar eftersom den tillåter utfallande tryck och tryck över stora ytor. En annan fördel med digitaltryck är att man oavsett antal tryckfärger bara behöver göra en uppsättning av maskinen, vilket ger en lägre startkostnad jämfört med t.ex. ett 4-färgstryck vid screen- eller tampotryck.

Digitaltryck reklampennor

Dock har digitaltryck även sina begränsningar. Eftersom en flatbäddsskrivare kräver plana ytor och pennor är cylinderformade, samt har utstickande klips, begränsas tryckstorleken och vissa placeringar blir helt enkelt inte möjliga.

Gravyr

Gravyr innebär att man genom förstärkning av ljus och tillförsel av energi skapar en optisk stråle, eller närmare bestämt en laser, som sedan etsar in ett förbestämt motiv på produktens yta. Vi erbjuder två olika tekniker för gravyr, Yag Laser och CO2 Laser. Vilken metod vi använder beror helt på vilken typ av material det är på den yta som ska graveras. Med Yag Laser får man en nyans som går ton i ton med det ursprungliga materialet vilket ofta kan vara önskvärt och med CO2 Lasern kan man t.ex. gravera metallpennor med lackerade ytor.

Gravyr lämpar sig för pennor som ska tåla kontinuerlig användning och utsättas för tuffa miljöer. Den stora fördelen är just att det ger en permanent märkning men metoden är dessutom miljövänlig, helt fri från beröring och sker med både hög hastighet och precision.  Dessutom är gravyr kanske den märkmetod som ger det mest eleganta intrycket något som passar bra ihop med de lite mer exklusiva metallpennorna.