Mindfulness handlar enkelt uttryck om medveten närvaro i tid, rum, kropp och tankar. Vi vet att mindfulnessträning kan skapa ett mer effektivt och fokuserat arbetsklimat samtidigt som det motverkar stressrelaterade sjukdomar. Därmed borde det ligga i alla företags intresse att implementera det i sin verksamhet, något som varken behöver vara svårt, dyrt eller tidskrävande.
Här ger vi förslag på 5 snabba och enkla övningar för att träna mindfulness på jobbet, en övning för varje dag i veckan:
1) Promenad med fokus på närvaro: Genom att gå en kort promenad får vi frisk luft och kan fylla på med nytt syre till kropp och knopp. Det innebär omväxling och att hjärnan får en välbehövd paus för återhämtning. Målet med promenaden är att koppla bort arbetet och träna på att vara närvarande i nuet. Det gör vi genom att lägga fokus på vad vi ser, hör, känner under tiden vi går. Vad luktar det? Hur låter det när jag går? Vilka färger och former ser jag? Hur känns det i kroppen när jag rör mig? Trixet är att bara reflektera och inte analysera närmare eller försöka dra slutsatser. Om du t.ex. ser en kvinna med en hund är det alltså inte meningen att vi ska spekulera i var de är på väg eller varför de ser ut som de gör. Försök att inte döma, släpp sådana tankar och försök att bara hålla fokus på dina egna sinnen.
2) Ljudövning med fokus på andningen: Andningen är centralt i mindfulnessträning. När man koncentrerar sig på den riktar man uppmärksamheten inåt. Återigen får hjärnan chans att återhämta sig från stressande tankar. Ljudspår för att lära sig hur man ska andas finns att ladda ner gratis överallt på nätet. Vill man variera sig finns det även ljudspår med andra teman, såsom t.ex. hur man lär sig acceptera sina tankar eller hur man blir mer medveten om kroppen.
3) Lekar: Något som kanske inte alltid är så starkt förknippat med mindfulness men som absolut gör oss mer aktivt närvarande i nuet är att leka och ha kul. Det finns forskning visar att lek och trams på jobbet inte bara gör att vi mår och arbetar bättre, det stimulerar även kreativiteten och stärker gruppkänslan. Så varför inte ha lite spontanteater på morgonfikat eller ta ett kort avbrott för en rita-gissa lek på eftermiddagen? Leker ni regelbundet kommer det inte heller bli stelt och påtvingat utan gissningsvis blir det istället veckans höjdpunkt. Vi vuxna kan vara rätt barnsliga innerst inne om vi bara vågar släppa ut det.
4) Stretcha: Genom att stretcha får vi igång blodcirkulationen och syretillförseln till hjärnan ökar. För mindfulnessträning brukar man dra paralleller mellan att tänja kroppen och tänja sina tankar – att vi blir mer flexibla och accepterande både mot oss själva och andra. Att stretcha är också bra för alla med stillasittande arbete för att lätta på spänningar och förebygga kontorsskador.
5) Måla med färgläggningspennor: Färgläggning är mycket avkopplande, näst intill meditativt. Bland privatpersoner har mindfulnessträning i form av målarböcker och färgläggningspennor redan blivit väldigt populärt just för att det är avstressande. Men denna enkla övning kan givetvis utföras även på arbetet för att hjälpa oss koppla bort stress samtidigt som den stimulerar vår kreativitet. I vårt arbete använder vi oss oftast av vänster hjärnhalva för att tänka logiskt, rationellt och för att läsa, skriva, och räkna osv. men vi behöver också aktivera höger hjärnhalva om vi vill bli mer kreativa och utvecklas. Genom att skapa tillfälle och utrymme för färgläggning på arbetet får vi alltså hjälp att slappna av, samtidigt som vi får vara kreativa vilket bidrar till ökad motivation, arbetsglädje och engagemang.
Sammanfattning:
Att regelbundet träna mindfulness på jobbet ger hjärnan möjlighet att återhämta sig vilket har positiva effekter på arbetet och gör oss mindre känsliga för stress. Genom mentala och kroppsliga övningar lär vi oss att vara medvetet närvarande, men även kreativa övningar kan vara avkopplande och bidra till ett positivt arbetsklimat. Även korta övningar om 10 minuter dag kan göra skillnad. Vi hoppas att steget till att implementera mindfulness i det dagliga arbetet inte känns lika stort nu när du har läst detta.