5 tips för att planera mer effektivt

Bullet journal - För att planera mer effektivt - More efficient planning

Jobbar du med marknadsföring och känner att du behöver planera mer effektivt?

Känner du väl igen dig i uttrycken ”att ha många bollar i luften” eller ”flera järn i elden”? Kanske jobbar du med marknadsföring? Då vet du att ord som beskriver en marknadsförare är kreativ, nytänkande, problemlösning och sist (men absolut inte minst) planering. Alla som jobbar inom marknadsföring vet att det till stor del handlar om att kunna planera rätt, riktigt och smart – det är A och O. Det är viktigt att ha en tydlig plan när det kommer till kampanj, produkt, erbjudande etc. för att lyckas med sin strategi och uppnå resultat.

En kreativ hjärna kan vara härligt rörig med många samlade intryck, idéer, kunskaper, erfarenheter och mycket mer. Men det kan även vara svårt att samla ihop alla dessa pusselbitar och lösa trådar för att sedan sätta dem på rätt plats, i rätt sammanhang. Enligt forskare kan vår hjärna bearbeta ungefär fyra saker samtidigt, utan att bli ”överhettad”. Genom att anteckna, skriva listor, lappar, och scheman etc. kan man hjälpa hjärnan att ”städa upp” och på så sätt skapa en mer organiserad planering. Detta förklarar Daniel Levitin – professor på McGill University som har skrivit boken The Organized Mind – Thinking Straight in the Age of Information Overload. Men hur ska man gå till väga då för att göra sin planering så effektiv och tydlig som möjligt?

Våra 5 tips för att planera mer effektivt

Undvik avbrott och gör en sak i taget

Avbryt inte för att kolla mailen eller svara i telefonen när du ska sitta med din planering, då ökar risken för misstag och stressnivån ökar. Dessutom tar det över en minut att sätta sig in i arbetet igen efter att du har blivit avbruten. Avsätt istället en eller flera stunder varje dag då du endast plogar igenom telefonsamtal och mail.

”Your mind is for having the ideas, not holding them”

David Allen, grundare av GTD-metoden och allmän expert på personlig och organiserad produktivitet. Gör en sk. ”hjärndump” och rensa ditt sinne. Skriv ner idéer och tankar direkt när du får dem. Här hittar du mer information om GTD metoden. Ha alltid penna och papper tillgängligt så du snabbt kan anteckna och skissa.

Skjut inte upp små uppgifter och ”To Do’s”

Samla ihop dem och avsätt en tid varje dag eller vecka och beta sedan av dem vid samma tillfälle, på så sätt undviker du stressen av att de inte blir gjorda i tid.

Samla på dig ideer och information

Inspiration kan komma när som helst och var som helst och oftast när man minst anar det, när du nätverkar, är uppkopplad på olika sociala medier, lagar mat, tränar etc. Gör gärna lista på dessa uppgifter som du sedan kan använda i ditt arbete. Tänk bara på att ha en bra struktur på din lista/listor, dels för att det inte ska ta för mycket tid från ditt privatliv men också för att ditt kreativa arbete som marknadsförare kan löpa mer friktionsfritt.

Planera analogt

Börja gärna din planering med papper och penna, och inte digitalt. Varför inte göra det till en rolig och kreativ sysselsättning och göra en ”Bullet Journal”. Denna trend som från början kommer från USA handlar om att planera och organisera på ett trevligt och snyggare sätt. En del menar att om du lägger lite extra tid på din ”Bullet Journal” och gör den så snygg som bara du kan, så kommer du automatiskt att lägga fler saker på minnet och därmed få fler saker gjorda. Här kan du läsa mer om Bullet Journal  eller se filmen ”How to Bullet Journal” på youtube.

Passa på att välja ett fint anteckningsblock (kanske med företagets logga), eller en riktigt snygg kalender/Bullet Journal att anteckna i, och att också tänka på att välja en penna eller fler pennor som du verkligen tycker om. Det kan vara en klassisk kulspetspenna som Epoca P som finns i många fina färger eller varför inte en Frixion Clicker med suddbart bläck, eller Coloring Pens för fina färgläggningar.

En vidare tanke är också hur vanligt det är att man antecknar och skriver ner det man vill komma ihåg med papper och penna. Detta är ju något som alla gör i sitt vardagliga och sitt yrkesverksamma liv och det är i dessa sammanhang man som företag, organisation eller varumärke vill vara närvarande och synas med sin marknadsföring. I ett tidigare blogginlägg har vi nämnt att en reklampenna i snitt byter ägare 3-4 gånger och att det inte alltid är så att sista mottagaren sitter på samma information som först tog emot pennan.

Läs även ”Våra 3 bästa tips när du ska beställa reklampennor”

Loading