Home » Kunskap & Inspiration » Digital Detox – Gör som Storbritannien på National Unplugging Day
Digital Detox

Digital Detox – Gör som Storbritannien på National Unplugging Day

Den 25 juni håller Storbritannien för 3:e året i rad en National Unplugging Day där hela befolkningen uppmanas att stänga av sina datorer, tv-apparater och mobiler för att helt koppla bort sig från alla skärmar och digitala kanaler. Anledningen till detta är att det med dagens moderna teknik, som är så integrerad i våra liv, kan vara svårt att stänga av och ge sig själv en välbehövlig paus.

Sedan några år tillbaka är det allt fler länder och organisationer som anordnar den här typen av events. Detta tycker vi på Ingli Sweden är föredömligt. För även om vi jobbar med kommunikation och tekniken på många sätt underlättar och förbättrar vår vardag så vet vi att vara ständigt uppkopplad kan skada både vår mentala hälsa, våra relationer och sociala liv. Sedan ska vi inte heller underskatta styrkan av fysisk, aktiv närvaro och möjligheten att kommunicera på mer traditionella sätt.

Ta tillfället i akt och genomgå en Digital Detox

Vi tror att de flesta skulle må bra av att begränsa sin dagliga skärmtid och då och då ha dagar helt utan digital uppkoppling – att kort och gott genomgå en digital detox för att återansluta med sig själv och sina nära och kära. Ingli Sweden vill därför ta detta tillfälle i akt och uppmuntra alla att göra Storbritannien sällskap på deras National Unplugging Day. Det blir en perfekt start på sommaren och en skön avslutning på midsommarhelgen.

Socialisera, kommunicera och håll igång utan datorn och mobilen

En dags digital detox klarar alla men som hjälp på traven kommer här några avkopplande förslag på hur du kan socialisera, kommunicera och hålla hjärnan igång utan att använda datorn eller mobilen:

Skriva brev – Känner du att du tappar kontakten med vänner om du inte är inloggad på sociala media? Skriv ett brev till dem du verkligen bryr dig om. Tänk bara hur sällan du får ett brev i brevlådan som inte är en räkning nuförtiden och hur mycket trevligare upplevelsen blir om brevet dessutom är skrivet för hand. Det kanske inte går lika snabbt att kommunicera via lappar eller brev som genom att skicka ett sms eller ett mail men den glädje det förmedlar är garanterat värt besväret. Ett bra tips även för företag som önskar starkare och personligare relationer till sina kunder.

Läsa en tidning – Är du rädd för att missa något eller inte ha koll på det senaste? Läs en tidning och håll dig uppdaterad på traditionellt vis. Perfekt egentid så här till helgen och sommaren. Finns ju inget härligare än att få sitta kvar och läsa en riktig tidning i pappersformat vid frukostbordet en ledig dag. Eller känslan när man faktiskt har tid (tar sig tid) att ta en paus på eftermiddagen för att läsa en bok eller ett spännande magasin.

Träna – Blir du rastlös av att inte vara uppkopplad? Då kan en god idé vara att stilla rastlösheten med lite träning. Med träning får du utlopp för din uppdämda energi och efteråt känner du dig både piggare och mer avslappnad på samma gång. Träna kan du dessutom enkelt göra tillsammans med andra för att göra det mer socialt. Parträning är t.ex. en väldigt rolig träningsform och något du kan göra tillsammans med en vän såväl som med din partner eller dina barn.

Lösa korsord – Riktig hjärngympa med hjälp av endast en penna. Träna minne och ordförråd utan rättstavningsprogram och Google-sökningar. Och glöm inte att all världens kunskap faktiskt inte finns att hämta på Wikipedia. Om du stöter på något klurigt, ställ frågan till en vän istället och försök lösa problemet tillsammans! Använd gärna en bläckpenna med suddbart bläck, t.ex. FriXion Clicker, så behöver du inte heller oroa dig om du råkar göra fel.

Spela sällskapsspel – Att spela och umgås online går inte att jämföra med att träffa nära och kära ”på riktigt”. Att träffas på nätet kan vara praktiskt men det kan aldrig ersätta behovet av fysisk kontakt eller känslan av att interagera, diskutera och kommunicera ansikte mot ansikte. Så samla ett gäng, vänner eller familj, och spela lite sällskapsspel istället. Allt ifrån kortspel till frågesport och tävlingar, det går att hitta något för alla. Och kanske är det som gör sällskapsspel så uppskattat just att det gör oss så oerhört engagerade och närvarande i stunden på ett sätt som vi sällan tillåter oss vara annars.

Var detta intressant? Då kanske du också skulle gilla våra bloggar om Mindfulness:

Mindfulness på jobbet” och ”5 övningar i Mindfulness