Home » Kunskap & Inspiration » Historien om ”Pennpojken”
pennpojken - the pen boy

Historien om ”Pennpojken”

För ett par veckor sedan hade vi besök av tioårige Adam Karlsson och hans föräldrar från Motala. Adam, mer känd som Pennpojken, har på kort tid engagerat hela Sverige med sin samling av reklampennor och jakten på världsrekordet. Att få träffa honom ta del av hans historia var både lärorikt och inspirerande.

Historien kring Pennpojken och hans stora intresse för reklampennor fick sin början i somras på räddningsmässan på Elmia i Jönköping. Adam hade sedan länge varit fascinerad av Assistancekåren så när mamma Katja och bonuspappa Björn fick höra att man kunde besöka dem på räddningsmässan bestämde de sig för att åka dit.

Startskottet för pennsamlandet

Adam, som har autism, har i regel svårt för att öppna sig och ta kontakt med andra. Han blir ofta tillbakadragen i situationer och på platser med mycket människor. Mötet med Assistancekåren på mässan var dock lockande för Adam och i montern delades det ut reklampennor. Efter uppmuntran från familjen lyckades han ta mod till sig och gå fram. Pennorna han fick under det mötet kom att bli startskottet på en enorm personlig utveckling för Adam.

Specialintresse

Att barn/vuxna med autism utvecklar ett specialintresse är väldigt vanligt och för Adam blev reklampennor något han kunde förknippa med frihet och att våga. Samlingen var till en början blygsam men skulle snart komma att växa i raketfart. Det var i november, strax efter att Adams mormor gått bort, som familjen bestämde sig för att flytta. Adam, som har svårt för förändringar, kände sig väldigt ledsen under den här perioden och mamma Katja bestämde sig för att försöka muntra upp honom genom att sätta in en annons efter reklampennor på Blocket. Att de skulle få ett sådant otroligt gensvar hade hon aldrig kunnat tro. Inom loppet av några månader hade annonsen delats hundratals gånger på Facebook och familjen fick över 80 000 reklampennor skickade tills sig med posten.

Ska slå världsrekordet i antal reklampennor

Adam har ett enastående minne och vet exakt vilka pennor han har och hur många det är. I takt med att samlingen växte väcktes också idén om att försöka slå världsrekordet som idag ligger på 268 000 pennor. För Adams föräldrar blev det självklart att försöka hjälpa honom uppfylla sin dröm. Barn med speciella behov får ofta kämpa för att passa in men tack vare sitt intresse för reklampennor klarar Adam numer av saker som innan kunde vara helt omöjligt. Han vågar ta plats och möta människor. Han pratar fritt, gör livesändningar på sin Facebook-sida och åker ut på pennturnéer för att utöka sin samling. En fantastisk utveckling som hans föräldrar gör allt för att fånga upp och stötta. Vilka förebilder de är alla tre!

Egna”pennpojken”-pennor

Under besöket hos oss såg vi ingenting av den blyga, tystlåtna kille som vi fått höra att Adam kan vara. Istället såg vi en charmig och nyfiken kille med ett brinnande intresse för pennor. Det var därför ett sant nöje att få visa honom runt i vår pennutställning och på tryckeriet där han fick lära sig om de olika tryckteknikerna och även gavs möjlighet att trycka sina egna reklampennor. Reklampennor som han kan använda för att göra reklam för sig själv och ta honom vidare i jakten på världsrekordet.

Drömpennan

Pennorna som Adam fick var en gemensam gåva från Ingli Sweden och vår partner Tupp Reklam som också initierade studiebesöket. Under besöket berättade Adam att hans drömpenna skulle vara en penna som samtidigt är en glass. Helst skulle det förstås vara en riktig glass som man både kunde äta och skriva med men en penna som ser ut som en glass placerar sig också väldigt högt på önskelistan.

Som sagt, det är omöjligt att inte bli imponerad och inspirerad av denna kille och hans fantastiska historia. Följ Pennpojkens resa mot världsrekordet på hans Facebook-sida och engagera dig du också!

Nu har vi också skickar alldeles egna glasspennor till Adam som ytterligare ett bidrag till samlingen!

pennpojkens glasspennor från ingli