Home » Kunskap & Inspiration » 5 oväntade tips inför säljmötet
Tips för säljmötet

5 oväntade tips inför säljmötet

Öka förutsättningarna för ett givande möte

Det kan vara praktiskt att ha med datorn på säljmöten. Alla uppgifter tillgängliga, presentationen kan laddas i förväg och man kan skriva prydliga anteckningar direkt under mötet. Men fördelarna med papper och en penna (eller flera) förbises ofta. Det är inte bara att du genom att skriva för hand minns bättre och underlättar inlärningsprocessen, du ökar även förutsättningarna för ett fokuserat och givande möte. Här listar vi 5 tips att ta med dig inför ett säljmöte.

1. Datorn försvårar kommunikationen

Det sägs att du rent psykologiskt, genom att placera ett fysiskt objekt mellan dig och personen du möter, försvårar kommunikationen. Det skapas per automatik ett sorts “avstånd” mellan er. Du blir dessutom mindre fokuserad på det som sägs under mötet eftersom det som händer på skärmen distraherar och stimulerar andra sinnen. Var närvarande i mötet och ge all din uppmärksamhet till personen/personerna du pratar med. Sätt inte upp några onödiga “hinder” för dig själv på vägen till affären.

2. Lyft fram och förstärk din image

Låt pennan bli en del av den du är och visa det. Förstärk din image med rätt penna, då förstärks kundens intryck av dig som säljare och mötet laddas med positiv energi. Lite som historierna om hur säljare anpassar sin look utifrån besöket – “classy” kund = “classy look”. Om historierna stämmer; varför inte även en “classy” penna?

3. Markera klart och tydligt

Visuellt material har alltid varit populärt att ha med på säljmöten och det finns en del fördelar. T.ex. kan bra broschyrer stötta dig i säljmötet. De kan ge den du möter någonting att fokusera på och någonting att spara. Ett exempel är då den du möter inte är den huvudsakliga beslutsfattaren. Se då till att med en penna markera de budskap (säljargument) du vill lyfta fram samt övrig viktig information i materialet. Såsom USP:ar och siffror eller beräkningar som gäller för den potentiella kunden.

4. Signa dealen

Låt oss nu ponera att säljmötet går strålande; var inte blyg, våga fråga hur intresset ser ut eller till och med efter en affär! Om du nu råkar ha alla papper med dig i väskan… då krävs helt enkelt en penna. Digitala signaturer i all ära, men många företag kräver fortfarande att kontrakt sparas i fysiskt pappersformat och signerat med blått bläck. Då har du precis förkortat resan tills du landar på kontoret och kan ringa i “säljklockan”.

5. Glöm inte att “glömma” pennan

Sist men inte minst; märk din penna. Inte för att din skrivbordsgranne ska hålla sig borta från dina saker, utan för att du vill att påminna dem du “glömmer” den hos. Om du inte arbetar på ett företag som har beställt ett lager med bra reklampennor av god kvalitet är det hög tid att ta reda på vem du ska lägga in beställningen hos. Glöm sen inte bort att “glömma” pennorna när du är ute på säljmöten. Är det en bra penna som dessutom märkt med kontaktuppgifter behöver de inte leta länge efter ditt nummer.

Om du är intresserad av att läsa mer om hur reklampennan kan tillföra värde för dig och din organisation rekommenderar vi dig att läsa vår PenValue Guide.