Home » Kunskap & Inspiration » Pennor med suddbart bläck – FriXion fyller 10 år!

Pennor med suddbart bläck – FriXion fyller 10 år!

I år är det 10 år sedan den första FriXion-pennan lanserades på marknaden. FriXion är benämningen på en serie pennor från det japanska pennvarumärket Pilot som alla har en sak gemensamt, nämligen att de har suddbart bläck! Den mest populära pennan I FriXion-sortimentet är världssuccén FriXion Clicker som blivit mycket uppskattad, inte minst bland skolungdomar, givetvis för att bläcket går att sudda men också tack vare sin unika klickfunktion och det faktum att bläcket finns att tillgå i flera olika färger.

Ett revolutionerande bläck med unika egenskaper

Pilot är en av världens äldsta (1918) och ledande tillverkare av pennor som gjort sig kända för att ta fram innovativa pennlösningar för många olika användningsområden. Genom stora satsningar på forskning och en expertis inom kemisk ingenjörskonst har Pilot utvecklat flera bläckteknologier som revolutionerat marknaden, varav en av dem är det värmekänsliga bläck som bl.a. återfinns i FriXion-serien. Bläckets unika egenskaper gör att det blir osynligt av värme eller rättare sagt vid temperaturer över 60°C. Tekniken bygger på friktion varför FriXion-pennorna är försedda med ett speciellt ”sudd” som vid friktion hettar upp pappersytan och gör bläcket osynligt utan att pappret slits eller går sönder.

Kul att veta kan också vara att den här tekniken även fungerar omvänt så att den osynliga texten kommer tillbaka vid temperaturer under -10°C. Så skulle du sudda fel eller råka förvara dina anteckningar för varmt, t.ex. en solig dag i vindrutan på en bil, så kan du enkelt få texten synlig igen bara genom att stoppa in dem i frysen.

Frixion fortfarande störst på marknaden

När FriXion lanserades för 10 år sedan var det en innovation som helt klart kom att ha en stor inverkan på skrivmarknaden. Och även om det har dykt upp en hel del bläckpennor med suddbart bläck sedan dess så finns det fortfarande inte någon som riktigt kan mäta sig med FriXion-pennornas funktionalitet och den teknik som ligger bakom.

Så stort grattis säger vi till Pilot och hurra för FriXion – Pennorna med suddbart bläck!

Mer information om de olika FriXion-pennorna hittar du här: FriXion Clicker / FriXion Clicker White /FriXion Point Clicker / FriXion LX