Häromdagen släppte IRM sin rapport för fjärde kvartalet 2017 över svenskarnas medieinvesteringar och i förra veckan kunde vi som är verksamma inom profilbranschen ta del av PSI Final Report som bland annat lyfte ett antal marknadstrender med positiva effekter för produktmedia. Vi har gått igenom mängder av statistik och aktuella rapporter och gjort en sammanställning för dig så du kan ägna mer tid åt försäljning och marknadsplanering. Här är prognosen och trenderna för året.
Produktmedia Prognos 2018
I den senaste rapporten fastslår IRM att medieinvesteringarna återigen har nått ett nytt alltime-high med en omsättning på totalt 37,7 miljarder kronor. Som förutspått var internetreklam den kategori som ökade mest. Med en tillväxt på 21,5% jämfört med 2016 utgör internet nu mer än halva mediakakan 2017. Fler kategorier som stått för en stark tillväxt är bio, radio och out-of-home, tom. TV-reklam ökade sin omsättning något trots de senaste årens negativa trend. För kategorin produktmedia har IRM inte släppt några siffror ännu men prognosen säger en tillväxt med ca 3%.
Globalt sett är TV-reklam fortfarande det största reklammediet men mobilannonsering som nu ligger tvåa förväntas gå om och bli störst kanske redan i år. I Sverige ser det som sagt lite annorlunda ut. Här är internetreklam överlägset starkast med den samlade eventbranschen på andra plats. Därefter hittar vi intressant nog just produktmedia som faktiskt gick om TV-reklam och placerade sig på en tredje plats i Sverige redan 2016. Prognosen indikerar också oförändrat läge vad gäller dessa placeringar men för att veta säkert får vi invänta sammanställningen av den stora reklamkakan för 2017 (där även produktmedia och event ingår).
Global tillväxt är att förvänta även i år
Så vad händer då med produktmedia 2018? I WARC’s ”January Global Ad Trends Report” går att läsa att Produktmedia förväntas växa med 4,7% totalt i världen detta år. För Västeuropa, dit Skandinavien räknas, ligger prognosen på en ökning med 2,6%. Att tillväxten förväntas bli så pass stor beror till största del på årets två stora idrottsevenemang, OS i Sydkorea och Fotbolls VM i Ryssland, som normalt sett brukar generera stora intäkter till branschen.
Trender inom marknadsföring positiva för produktmedia
När det gäller digitala trender finns det mycket information att ta del av. Nätet fullkomligt svämmar över av artiklar om alltifrån AI och maskininlärda kundupplevelser till den ökande betydelsen av högkvalitativt innehåll, intresset för rörlig kommunikation och vikten av transparens. Men i takt med digitaliseringens framfart finns också andra trender som kommer vara minst lika viktiga att ta hänsyn till i sin marknadsföring. Nämligen att de fysiska medierna och upplevelserna nu slår tillbaka.
Fysiska varumärkesupplevelser
”Digitaliseringen är fett ute”. Så sa framtidsspanaren Johnny Sundin när han talade på Tendensdagen i höstas, Sveriges Marknadsförbunds årliga inspirationsevent. Nåja, något motsägelsefullt kan tyckas med tanke på den tekniska utvecklingen och tillväxttakten för de digitala kanalerna. Men hans poäng är inte tagen ur luften. Vi har de senaste åren lagt så mycket fokus på digitalisering att vi glömt bort värdet av de fysiska upplevelserna. Idag finns två typer av varumärkesupplevelser som båda är likvärdigt viktiga. Digital Only fungerar inte längre, nu gäller det att kombinera det digitala med det fysiska för nå användarna. I PSI Final Report (rapport från Europas största profilmässarrangör) nämns bland annat det starkt ökande intresset för fysiska uttrycksmedel. Konsumenterna idag, särskilt unga, letar alltmer efter autentiska varumärkesupplevelser. Faktum är att de aktivt söker varumärken som de kan uppleva på personliga, konkreta och mångsidiga sätt. Något som innebär att de fysiska butikerna och produkterna kommer vinna tillbaka sin status liksom de personliga mötena i säljprocessen.
Livsstilsprodukter
Naturligtvis finns här stor potential för företag att använda sig av produkter för att bygga sitt varumärke. Mer fysisk varumärkesupplevelse än så kan det väl knappast bli. Det vi också kan se är att den nya generationen gärna identifierar sig med varumärken som matchar deras livsstil. De är inte lika reserverade eller rädda för att synas tillsammans med varumärken och bär gärna kläder eller produkter med reklambudskap. Något som givetvis bäddar för att fler och fler företag går från att bara vara digitala till att även implementera fysiska förlängningar av sina varumärken.
På PSI-mässan i Düsseldorf januari kunde man även se att profilbranschen är helt och hållet redo att möta den här typen av efterfrågningar. Här presenterades många kreativa och överraskande produktidéer som till exempel en flasköppnare i form av en mini fotboll som också spelar hejaramsor vid användning – perfekt för alla fotbollsfans så här inför VM 🙂 Eller varför inte ett paraply som ändrar färg beroende på mängden regn eller en vattenflaska gjord av silikon som kan krympa till fickstorlek när den är tom.
Hållbarhet och kvalitet
En annan tydlig trend är att konsumenter idag blir mer och mer omvärldsmedvetna och ställer högre krav på saker som hållbarhet, kvalitet och transparens. Visserligen är dagens unga mer mottagliga för reklamprodukter men de är också mer krävande när det gäller produkternas överensstämmelse med miljö- och sociala normer något som givetvis komplicerar men även skapar nya möjligheter för produktmedia. Enligt den senaste undersökningen från PSI Industry Barometer fann man att över 90% av leverantörerna och distributörerna av profilprodukter i Europa redan har miljöcertifierade och dokumenterat hållbara produkter i sina sortiment. Och det gäller för alla produktgrupper, alltifrån textilier till köksprodukter och reklampennor. Viktigt att tänka på är att det finns mängder av miljömärkningar för produkter med olika djupa innebörd. Vi vill att det ska betyda något, inte bara vara ett kommersiellt argument.