Home » Kunskap & Inspiration » Ett hantverk att skapa pennor med tryck
Reklampennor 2019 - Promotional pens 2019

Ett hantverk att skapa pennor med tryck

Att trycka reklampennor är en mer komplicerad process än vad man kan tro. På Ingli Sweden har man både erfarenheten och hela tiden en vilja att utvecklas. Produktmedia har de senaste åren genomgått en stor förändring, inte minst märks det inom nischen pennor med tryck.

Ingli Sweden har sedan flera år tillbaka en uttalad miljö- och klimatpolicy och nu märker företaget hur allt flera producenter och inte minst kunderna blir alltmer medvetna. Vi har intervjuat två av personerna bakom hantverket, Jennie och Håkan. Häng med bakom kulisserna hos Ingli Sweden.

En bransch i förändring

– Det har tagit en del tid att få fram produkter som är mer miljövänliga, men numera finns det gott om snygga och moderna pennor som är bättre för klimatet, konstaterar Jennie Hellsved som har arbetat på Ingli Sweden i sju år.

Tidigare stod det ofta mellan miljö eller design men numera kan man utan problem hitta exklusiva och väldesignade pennor som dessutom är bättre för miljön.

– Hela branschen har förändrats de senaste åren. Fokus har ändrats lite åt att hitta rätt produkt för rätt ändamål istället för att stirra sig blind på pris, säger Håkan Sundström som arbetar med produktionen på Ingli Sweden sedan tio år tillbaka.

Både producenter, återförsäljare och kunder är mer öppna för genomtänkta lösningar där pennan innebär ett mervärde och inte bara blir något slags ersättare till ett visitkort eller reklamblad.

– Vi är med redan från start i processen att skapa en anpassad produkt, det kan vara en kund som vill ha pennor till ett specifikt event eller en speciell händelse och vi är med från början och ger råd och diskuterar vilka pennor som kan vara lämpliga, konstaterar Jennie Hellsved.

Själva processen med att trycka på en penna är inte helt okomplicerad. Pennans utseende, material och design är avgörande men även hur många färger som krävs och logotypens design.

– Egentligen börjar mycket  av själva tryckprocessen redan under införsäljningen. Vi strävar efter att ”få det rätt från början”. När vi föreslår olika pennmodeller vill vi veta så mycket som möjligt det bara går innan. Hur ser loggan ut? Hur många tryckfärger ska användas? Hur stor serie? När är deadline? Det är många hänsyn som måste tas och ju mer information vi har i ett tidigt skede desto mer kan vi ta med i beräkningen när vi föreslår olika modeller, säger Jennie Hellsved.

Ingli Sweden har all produktion inhouse vilket innebär flera fördelar.

– Vi blir väldigt flexibla och kan ta snabba beslut om något behöver förändras för att få ett så bra tryckresultat som möjligt, säger Jennie Hellsved.

Tryckmetoder och processen

Numera är screentrycket lite mindre vanligt, de flest pennor trycks med hjälp av tampotryck. Ingli Sweden har flera olika tryckmaskiner i produktionshallen där tampotryckmaskinerna och screentrycksmaskinerna kommer från Italien.

– Italienare är duktiga på det här och vi har sedan länge samarbete med producenter i norra Italien, säger Håkan och berättar att Inglis digitala tryckmaskin kommer från Japan.

Japanerna ligger i framkant när det kommer till digital tryckteknik.

– Det digitala trycket lämpar sig oftast bäst när det är lite mindre serier eller om det är logotyper med många färger och toningar. Egentligen är nog digitalt tryck det som är allra bäst för miljön, konstaterar Håkan.

Färgerna som används är i slutna system och per penna går det åt väldigt lite färg varför miljöpåverkan i det avseendet är minimalt, oavsett vilken tryckteknik som används.

Ingli Sweden är sedan en tid tillbaka ISO Certifierade med ISO 14001 och ISO 9001. Att bli ISO-certifierad är en omfattande process men varken Jennie eller Håkan upplevde det som speciellt komplicerat.

– Vi behövde egentligen inte ändra på någonting i vårt sätt att arbeta. Jag vill nog hävda att vi arbetade redan tidigare i enlighet med det som krävdes för certifieringen, säger Håkan.

De bägge återkommer ofta till miljö- och klimataspekter i processen och det råder ingen tvekan om att Ingli Swedens policy i de frågorna genomsyrar företaget och dess anställda på ett engagerat sätt som kommer utifrån en uppriktig vilja att minimera miljöpåverkan.

I produktionshallen sker processen till hög grad automatiserat men samtidigt är det verkligen ett hantverk som det krävs att man behärskar.

Till tampotrycket används klichéer i metall och för att få rätt djup på logotypen, som är etsad i metallen, krävs en pensling för hand med kontrastvätska.

– Där går man egentligen helt på magkänsla, du måste pensla olika länge beroende på hur stor serie som ska tryckas och vilka färger som ska användas. Där blir det tydligt att det här är ett hantverk som man måste lära sig med tiden, säger Håkan.

Tampongen, som normalt sett är av silikongummi, hämtar färgen från den etsade ytan och överför den till produktens yta. Det innebär att man kan trycka på olika typer av ytor, såväl konvexa som konkava.

Tampotryckning är det som är vanligast, man använder sig dock även av screentryck där färg pressas genom ett finmaskigt nät som sitter i en ram. Schabloner täcker de partier som ska släppa igenom färg och på så sätt uppstår mönstret efter att man belyst ramen och den ljuskänsliga emulsionen runtom har härdat. Man använder en schablon per färg, så ett 3-färgstryck har alltså tre schabloner.

Företaget trycker pennor i både större och mindre serier, allt från en väldigt begränsad kollektion med exklusiva metallpennor till större serier i tusentals exemplar. Ingli Sweden är i likhet med flesta företag självfallet drabbade av coronakrisen men verksamheten fortgår och man bedömer att man kommer klara av de tuffa tiderna som råder.

Både Håkan och Jennie tror dock att coronakrisen kan påverka produktmediabranschen i en riktning som inte behöver vara enbart negativ.

– Jag tror att många blir mer måna om att skapa en produkt framöver som är hållbar snarare än bara en penna med tryck, säger Jennie.